23 Ocak 2013 Çarşamba

İzlenmesi Gereken En İyi 10 Film;

    ESARETİN BEDELİ (THE SHAWSHANK REDEMPTION);


IMDB PUANI: 9.3

YAPIM: 1994- ABD, AFGANİSTAN, İNGİLTERE

TÜR: DRAM, POLİSİYE, SUÇ

SÜRE: 142 DAKİKA

YÖNETMEN: FRANK DARABONT

OYUNCULAR: MORGAN FREEMAN, TIM ROBBINS, BOB GUNTON, WILLIAM SADLER, GIL BELLOWS

SENARYO: STEPHEN KING, FRANK DARABONT

KONUSU:
    Şaibeli bir şekilde karısını öldürmek suçundan Shawshank hapishanesine gönderilen Andy Dufresne (Tim Robbins), burada hiç alışık olmadığı bir hayat mücadelesi vermeye başlıyor. Hapishanede tanıştığı Ellis Redding (Morgan Freeman) onun en yakın dostu oluyor ve kendi deneyimleriyle Dufresne'e mücadele gücü veriyor. Film, Stephen King'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlandı ve gösterildiği ülkelerde büyük ilgiyle karşılandı ve 7 dalda Oscar'a aday gösterildi.

    BABA (THE GODFATHER)



IMDB PUANI:9.2

YAPIM: 1972- ABD

TÜR: DRAM, SUÇ

SÜRE: 175 DAKİKA

YÖNETMEN: FRANCİS FORD COPPOLA

OYUNCULAR: AL PACİNO, MARLON BRANDO, DİANE KEATON, ROBERT DUVALL, JAMES CAAN

SENARYO. FRANCİS FORD COPPOLA, MARİO PUZO

YAPIMCI: ALBERT S. RUDDY

KONUSU:
   Sicilya'dan göç eden Corleone ailesi, Amerika'da yerleşme çabalarını sürdürürken kendilerine kaba kuvvet kullanmaya kalkan ve yapmaya kalktıkları her işten haraç isteyen bir takım kimliği belirsiz kişilere karşı onlar da kaba kuvvet kullanmaya ve bunda da başarılı olmaya başlayınca kendilerini tahmin bile edemeyecekleri bir yaşantının içinde bulurlar. Bir taraftan son derece katı örf ve aile yaşantısı diğer tarafta ise acımasızca önlerine çıkanları yok etmeye başlayan Corleone ailesi bir müddet sonra Amerika'nın en korkulan mafya topluluğu haline gelmiştir. Kendileri her ne kadar mafya değil bir aile olduklarını söyleseler de.

    KARA ŞÖVALYE (THE DARK KNİGHT)



IMDB PUANI: 9.0

YAPIM: 2008- İNGİLTERE, ABD

TÜR: AKSİYON, DRAM, SUÇ

SÜRE: 152 DAKİKA

YÖNETMEN: CHRİSTOPHER NOLAN

OYUNCULAR: MORGAN FREEMAN, CHRİSTİAN BALE, HEATH LEDGER, MİCHAEL CAİNE, AARON ECKHART

SENARYO: CHRİSTOPHER NOLAN, JONATHAN NOLAN, BOB KANE, DAVİD S. GOYER

YAPIMCI: CHRİSTOPHER NOLAN

KONUSU:
   'The Dark Knight' da, Batman suça karşı savaşını daha da ileriye götürüyor: Teğmen Jim Gordon ve Bölge Savcısı Harvey Dent’in yardımlarıyla, Batman, şehir sokaklarını sarmış olan suç örgütlerinden geriye kalanları temizlemeye girişir. Bu ortaklığın etkili olduğu açıktır, ama ekip kısa süre sonra kendilerini, Joker olarak bilinen ve Gotham şehri sakinlerini daha önce de dehşete boğmuş olan suç dehasının yarattığı karmaşanın ortasında bulurlar.

    DÖVÜŞ KULÜBÜ (FIGHT CLUB)





IMDB PUANI: 8.9

YAPIM: 1999- ABD, ALMANYA

TÜR: DRAM

SÜRE: 139 DAKİKA

YÖNETMEN: DAVID FINCHER

OYUNCULAR: BRAD PITT, ADWARD NORTON, HELENA BONHAM CARTER, JARED LETO, MEAT LOAF

SENARYO: CHUCK PALAHNIUK, JIM UHLS

YAPIMCI: ART LINSON, ARNON MILCHAN

KONUSU:
   Oregon Üniversitesinde yüksek lisansını yapan Chuck Palanhiuk'un uzak olmayan bir gelecekte geçen ve kafası karışık genç bir erkeği konu alan romanından yola çıkılarak çekilen Fight Club'da filmi anlatan, ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahiptir. Tek düze yaşamı kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. Ailesi ve yakın bir arkadaşı olmayan Jack doktorunun tavsiyesi üzerine kanserli hastaların terapi grubuna katılır. Bu toplantılar esnasında Marla'yla tanışır o da genç adam gibi hasta olmadığı halde grubun toplantılarına katılmaktadır. Jack'in ve Marla'nın çabaları tüketici kültürünün anlamsızlığına karşı bir duruştur adeta kariyer sahibi ama yanlız insanların bir tepkisi. Jack'ın jenerasyonu ölü bir jenerasyondur. Bir yolculuk sonrası evinin yanmış olduğunu gördüğünde arayabileceği tek kişinin yolculuk sırasında tanıştığı sabun satıcısı Tyler Durden olmasıda adeta bunun bir kanıtıdır. İçilen birkaç biranın ardından park yerinde Tyler, kahramanımızı kendine vurması için kışırtacaktır. Aralarında başlayan bu kavga Jack'in hayatını değiştirecektir. Bir süre sonra Jack Tyler'ın yanına taşınır. Tyler'ın liderliğinde bir dövüş kulübünün kuruluşuyla bu kulübde sayıları elliyi aşmamak kaydıyla genç erkekler birbirleriyle dövüşmeye başlayacaklardır. Kısa sürede popüler hale gelen kulüp ve Tyler Durden hızlı bir şekilde bu ölü jenerasyonun mesihi haline gelir.

    12 KIZGIN ADAM (12 ANGRY MEN)



IMDB PUANI: 8.9

YAPIM: 1957- ABD

TÜR: DRAM, GİZEM, SUÇ, POLİTİK

SÜRE: 96 DKİKA

YÖNETMEN: SİDNEY LUMET

OYUNCULAR: HENRY FONDA, LEE J. COBB, MARTİN BALSAM, JOSEPH SWEENEY, ED BEGLEY

SENARYO: RAGİNALD ROSE

YAPIMCI: HENRY FONDA, RAGİNALD ROSE, GEORGE JUSTİN

KONUSU:
   Genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır.12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar.Bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 8. jüri(HENRY FONDA) suçsuz olduğunu söyler.Diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir ama tartışmadan kararını değiştirmeyecektir çünkü boş yere masum bir çocuğu ölüme göndermek istememektedir.Sadece bir odada geçen ve sadece konuşma üzerine yapılmış ve klasikler arasına girmiş Sidney Lumet in başyapıtı aynı zamanda İmdb listesinde 8.sırada bulunmaktadır.

    BAŞLANGIÇ (INCEPTION)



IMDB PUANI: 8.8

YAPIM: 2010- İNGİLTERE, ABD, NEPAL, TOGO, JAPONYA, FRANSA

TÜR: AKSİYON, GİZEM, MACERA

SÜRE: 148 DAKİKA

YÖNETMEN: CHRISTOPHER NOLAN

OYUNCULAR: LEONARDO DICAPRIO, MARION COTILLARD, ELLEN PAGE, JOSEPH GORDON-LEVITT, MICHAEL CAINE

SENARYO: CHRİSTOPHER NOLAN

YAPIMCI: CHRISTOPHER NOLAN, EMMA THOMAS, WARNER BROS, JORDAN GOLDBERG, ZAKARIA ALAOUI

KONUSU:
   Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız “başlangıç”ı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır. Ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları, onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. Bu, gelişini sadece Cobb’un görebildiği bir düşmandır.

    FORREST GUMP



IMDB PUANI: 8.7

YAPIM: 1994- ABD

TÜR: AİLE, BİYOGRAFİ, DRAM

SÜRE: 142 DAKİKA

YÖNETMEN: ROBERT ZEMECKİS

OYUNCULAR: TOM HANKS, GARY SINISE, SALLY FIELD, SIOBHAN FALLON, SAM ANDERSON

SENARYO: ERIC ROTH, WINSTON GROOM

YAPIMCI: WENDY FINERMAN, CHARLES NEWIRTH, STEVE TISCH, STEVE STARKEY

KONUSU:
    Forrest Gump, zeka seviyesi 75 olan bir erkeğin hayatını ele alıyor. Zeka seviyesi nedeni ile devlet okullarına girmekte bile zorlanan Forrest Gump zamanla akla mantığa uymayan başarılara imza atıyor. Her ne kadar zeka seviyesi düşük olsa da fiziksel olarak son derece sağlam olan Forrest Gump, zamanla gelişen olaylar zincirinde bizi hayal edemeyeceğimiz bir dünyaya götürüyor.

    PRESTİJ (THE PRESTİGE)



IMDB PUANI: 8.5

YAPIM: 2006- ABD

TÜR: CASUSLUK, DRAM

SÜRE: 130 DAKİKA

YÖNETMEN: CHRİSTOPHER NOLAN

OYUNCULAR: CHRİSTİAN BALE, HUGH JACKMAN, SCARLETT JOHANSSON, MİCHAEL CAİNE, ANDY SERKİS

SENARYO: CHRİSTOPHER NOLAN, JONATHAN NOLAN

YAPIMCI: EMMA THOMAS, JORDAN GOLDBERG, CHRİSTOPHER BALL, VALERİE DEAN

KONUSU:
   Beğenilen yönetmen Christopher Nolan’dan (“Memento,” “Batman Başlıyor”) illüzyon kumaşından örülmüş bir macera geliyor. Bu beklenmedik dönüşlerle dolu gizemli öyküde, Viktorya Devri’nde iki sahne sihirbazı, giderek şiddetlenen bir savaşa ve birbirlerinin mesleki sırlarını ortaya çıkartmak için doymaz bir susuzluğa dönüşen güçlü bir rekabete girişiyorlar. Bu iki görkemli adamın cüreti tutkuya, şovmenliği bilime ve hırsı dostluğa kırdırmalarının sonuçları tehlikeli, ölümcül ve hileli oluyor. Her şey yüzyılın başında, hızla değişen Londra’da başlıyor. Sihirbazların ünlü ve en üst mertebede idol olarak kabul edildikleri bir zamanda, iki genç sihirbaz şöhrete giden yolu çizmeye başlarlar. Gösterişli, sofistike Robert Angier (HUGH JACKMAN) tam bir şovmenken, yontulmamış ve gelenekçi Alfred Borden (CHRISTIAN BALE) sihirli fikirlerini gösterme yeteneğinden yoksun, yaratıcı bir dahidir. Birbirlerini takdir eden arkadaşlar ve ortaklar olarak yola çıkarlar. Ama en büyük numaraları ters gidince, aralarında ömür boyu sürecek bir düşmanlık başlar; ikisi de bir diğerini geçme ve altüst etme niyetindedir. Sürdürdükleri aşırı rekabet, her numarayla, her gösteriyle daha da büyür; ta ki sınır tanımayana, hatta elektriğin yeni ve inanılmaz güçlerini ve Nikola Tesla’nın bilimsel dehasını işin içine dahil edene dek..

    YEŞİL YOL (THE GREEN MILE)



IMDB PUANI: 8.5

YAPIM: 1999- ABD

TÜR: DRAM, FANTASTİK

SÜRE: 189 DAKİKA

YÖNETMEN: FRANK DARABONT

OYUNCULAR: TOM HANKS, MICHAEL CLARKE DUNCAN, SAM ROCKWELL, DAVID MORSE, JMES CROMWELL

SENARYO: STEPHEN KING, FRANK DARABONT

YAPIMCI: FARNK DARABONT, DAVID VALDES

KONUSU:
   Edgecomb, hikayesini anlatırken bir huzur evinde yaşamaktadır ve hapishanedeki görevinin üzerinden yıllar geçmiştir. Edgecomb' un hapishanedeki görevi, hücrelerinden alınan idam mahkümlarını, elektrikli sandalyenin bulunduğu ölüm odasına kadar olan bir millik yeşil yoldan götürmektir. Edgecomb yıllar boyunca bu yoldan sayısız idam mahkümu nakleder. Ama hiçbirisi onu John Coffey kadar etkilemez. Oldukça iri yarı biri olan Coffey, iki küçük kızı öldürmek suçundan idama mahküm olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça duygulu ve karmaşık bir iç dünyası olan Coffey, bazı doğa üstü güçlere sahiptir. Edgecomb' un ona gerçekten suçlu olup olmadığını sormasıyla aralarında diyolog başlar. Edgecomb, artık hiç beklenmedik yerlerde mucizelerin olabileceğine inanmaktadır.

    TİTANİK (TİTANİC)



IMDB PUANI: 7.6

YAPIM: 1997- ABD

TÜR: DRAM, ROMANTİK

SÜRE: 194 DAKİKA

YÖNETMEN: JAMES CAMERON

OYUNCULAR: LEONARDO DİCAPRİO, KATE WİNSLET, ION GRUFFUDD, BİLLY ZANE, KATHY BATES

SENARYO: JAMES CAMERON

YAPIMCI: JAMES CAMERON

KONUSU:
   insan elinden çıkmış en büyük ve en gösterişli yüzen araç olan Titanic yola koyuldu. Batmaz, sarsılmaz denilen bu büyük lüks yolcu gemisinde yolculuk yapmak, 20. Yüzyılın muhteşem bir rüyasıydı. Ancak bu büyük rüya sadece 4.5 gün serecek ve anısını bir sonraki yüzyıla bile taşıyacak büyüklükte bir kabusa dönüşecekti. İşte bugün bile heyecan uyandıran bu acı ancak bir o kadar da sinematografik felaket hikayesini bu kez James Cameron'un yönetiminde ve sinema tarihinin gördüğü en büyük bütçeyle gerçekleştirilmiş son versiyonuyla izliyoruz. Geminin ilk ve son yolculuğuyla örtüşen, kısa soluklu ama ölümsüz bir aşk öyküsüne yer veren Cameron, Titanic kadar büyük bir aşk öyküsü merkez alarak, bu bildik felaketi farklı bir tarzda anlatmak istemiş. Aşıklar ise son dönemde yükselen yetenekli genç oyuncular kuşağının öne çıkan isimlerinden Kate Winslet ve Leonardo Di Caprio. 1998'de 14 dalda Oscar adayı olan Titanic, 11 dalda heykelcik kazandı dünyaca büyük bir felaket olan titanic sinemadada felaket etkisi yaratmıştır.


    Paylaşım: Emre Kırımlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder